Treceți la conținutul principal

Istoria Parfumului


 

                 De la menta la ambra si ioasomie. Astazi am ales sa descoperim istoria parfumului si a celor mai populare arome folosite in crearea acestora. Ca sursa de inspiratie mi-a stat cartea " Istoria parfumului" de Mandy Aftel.

            De la egiptenii antici la romani, pana in prezent deversele mirosuri si arome ne-au insotit.Acestea fiind folosite de-a lungul timpului, pentru parfumarea templelor, a fi oferite ca ofrande sau chiar pentru propria imbalsamare. Indiferent de forma in care le putem gasi acestea sunt prezente oriunde. 

         Mirosurile avand atat de multe caracteristici, dar cea mai imporanta este realizata de puterea acestora de a ne aminti cine suntem ori cine am fost in momentul in care am simtit aroma respectiva, avand puterea de a ne lega unul de altu, de natura sau chiar de anumite locuri. Dintre toate simturile mirosul are puterea de a ajunge dincolo de noi si de a ne trezi amintiri oricand am simti o aroma cunoscuta. Copii invatand sa isi recunoasca mamele dupa miros, " Prin arome ne aflam locul in lunga poveste a istoriei noastre: ele poarta amprenta ADN-ului nostru cultural".

        Parfumeriile si arta de a crea parfum a luat nastere in Egiptul antic si in Mesopotamia antica. Arheologi gasind cele mai vechi parfumerii din Cipru, aceasta avand o vechime de 4.000 ani. In epocile vechii oameni foloseau, ierburi si condimente pentru crearea parfumului. Arta parfumului devenind populara si in Europa de veste prin anii 1221, dar aceasta avand sa prospere in perioada Renasterii din Italia. 

             Uleiurile esentiale:

          Acestea sunt niste esente ce reprezinta cea mai vasta categorie de materii din care se pot realiza parfumurile. Modul lor de exctractie si creere fiind diferit in functie de elementul cu care se va lucra. In cazul citricelor si a plantelor procesul avand loc prin presare. 

                   Scortisoara: 

      Scortisoara este un ingredient des intanlit in lumea parfumierilor. Aceasta fiind mai nou intanlita in orice bucatarie, dar in secolul al V-lea era pe departe o mirodenie tare prestigioasa. 
        Pe langa clasificare lor in functie de arome, parfumurile se mai clasifica si prin registre de miresme. 

       Notele de top:  

                            Aceste note fiind puternice, dar cu efect trecator, adesea cunoscandu-le si din gastronomie. Acestea incluzand ierburi si mirodenii precum: coriandrul, menta, ghimbirul, piperul negru, cardamonul si tarhonul.

     Notele de mijloc:

                         Notele de mijloc compun corpul compozitiilor, oferindu-i volum si caldura. Multe din elementele folosite fiind extracte alcoolice din flori precum: trandafirul, iasomia, lavanda si scortisoara intra in aceasta gategorir impreuna cu alte condimente. 

           Notele de baza:

                        Acestea sunt intense si profunde, formate din derivate de scortisoara, radacini, rasini, licheni, seve si ierburi. Fiind si cele ce persitsa cel mai mult.
            
               Scortisoara ca elemnt in parfumurii se deschide cu note calde dulci si se termina cu una lemnoasa, uscata ca de pulbere.
                         

                          Menta:

           Menta a fost atat de venerata de grecii antici pentru aroma placuta si gustul usor intepator, incat au numit planta dupa frumoasa naida Minthe. Menta este folosita si in multe remedii traditionale, dar si in creearea aromei parfumate a gumei de mestecat. Facand pereche buna in arome cu: limeta, dar si cu lamaia, cu ciocolata, zmeura, vanilia, cardamonul, ghimbirul, dar si cu ceaiul. 
 

                           Tamaia:

            Avand in vederea aura lor de mister, cele mai profunde elemente care stimuleaza sufletul provin din copaci. Cele mai cunoscute rasinii fiind: tamaia, smirna, labdanum si sangele-dragonului. Ca prim parfum a fost tamaia, intrebuintarile sale initiale fiind legate de cele religioase. 
            Acestea amestecate cu substante aromatice si apoi arse, elibereaza o aroma dulce, patrunzatoare.

                            Ambra cenusie:

           Ambra fiind o excrescenta patologica asemanatoare cu ceara, gasita in stomacul si intestinele unor casaloti. Cauzele exacte a creari acestea nefiind elucitate, desi exista o teorie precum aceasta ar fi cauzata in urma unor elemente greu digerabile din hrana balenelor. Ambra bruta fiind eliminata ca o masa fecala urat mirositoare, dar aceasta se transforma miraculos in niste fragmente alb-galbui si frumos mirositoare. Ambra proaspata nefiind la mare cautare, fiind considerata la o calitate inferioara, avand o nota puternica de balegar, fiind descrisa ca un miros de grajd. 

                     Moscul    

                 Moscul fiind folosit inca din anii 3500 i.Hr., in medicina si parfumerie. Acesta a fost si v-a fi atat de popular printre parfumuri deoarece poate fi folosit si ca mireasma de sine statatoare, cat si ca fixativ pentru arome. 

                          Iasomia:

            In lumea parfumului, mirosurile florale sunt simbolul frumusetii. Esenta derivata din flori intensifica experienta. Iasomia este profunda florala, calda, bogata, are un miros cu raza mare de difuzare, o dulceata distinct, ca de miere, si un subton ierbos, ca de ceara, cu aroma de fructe, uleioase.
                                                     


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Blogmas-Ziua 6- Treburii iernatice

        Buna dragilor, o noua zi un nou Blogmas. Bine v-am regăsit și astăzi cu un nou articol festiv.       Cum a fost Sf Nicolaie pentru voi și ce va adus ?      Astăzi vorbim despre diverse modalități de relaxare în perioada rece în care ne aflam.         Prima mea recomandare pentru acest articol este sa faceți orice va face pe voi fericiți. Cum ar fi sa va uitați la un film sau serial în orice tematica va place alături de o paturica groasa și o ciocolata sau cafea calda, cum prefera fiecare. Poate și în compania unui prieten pufos sau al unei persoane dragi.     O alta recomandare ar fi sa petreceți timp cu familia, cu persoanele dragii și cu oricine va poate aduce o satisfacție.      Sa vizitați locuri fabuloase în aceasta perioada cum ar fi: târgurile de Crăciun, vizite la munte, la schi sau în vacanta în zone rurale din România.      Tot în aceasta perioada va ...

Met Gala

           Buna dragilor, pentru articolul de azi m-am gandit sa povestim si sa impartasesc si cu voi opinia mea despre cateva tinute care mi-au placut.      Astazi vorbim despre Met Gala ce a avut loc la New York, pe data de 2 mai. Tin sa mentionez ca eu nu sunt deloc avizata sau in masura sa imi dau cu parerea asupra creatiilor care au fost prezente, dar pot sa va spun  despre ce mi-a placut si ce chiar m-a impresionat. Am ales sa vorbim despre aceasta gala astazi, deoarece este unul din evenimentele mele preferate pe care il urmaresc cu mare drag. Sunt de parere ca absolut toate tinutele care sunt prezentate sunt extraordinar  de spectaculoase, fie ca imi plac mie sau nu.         Inainte de a incepe sa va arat ceea ce mi-a placut, vreau sa spun si cateva informatii interesante despre acest eveniment.      Met Gala se tine din 1995 la New York, iar aceasta ...

Sinaia

  De ce la Londra dar, nu in Romania ?                Da, intr-adevar nu avem noi ce au ei, dar totusi in urma unui an greu incercat putem incepe prin a ne vizita tara mai des. Sinaia nu se poate compara cu Londra, poate doar prin existenta cabinelor telefonice (desi cele din Sinaia sunt nefunctionale acestea pot face subiectul unor poze geniale).          Sinaia este un oras al relaxari, un oras linistit, unde poti merge chiar si pentru cateva ore pentru a te plimba sau pentru a incerca restaurantele locale (in cazual actual terasele). Unde poti vizita clasicul si preacunoscutul castel Peles, dar si unde poti realiza poze geniale.                 Subiectul principal al postari de azi este cel de a promova turismul romanesc prin cateva idei de poze.                     Primele dou...