Treceți la conținutul principal

Ghid pentru parfumuri- partea 1

 

      Acum un an de zile am inceput subiectul parfumuri, unde va povesteam istoria si alte puncte diverse din aceasta industrie, dar acum am zis sa aprofundam mai in detaliu acest subiect si sa va povestesc mai in detaliu anumiti termeni utilizati in industrie.

       Absolut: 

    Sincer nu stiu daca va este un termen cunoscut sau nu, dar daca il inanliti in discuti despre parfumuri sau scrie pe ambalajele acestora sa stiti ca este materia prima , naturala si foarte pura, concentrata da si foarte parfumanta. E obtinuta prin lavajul cu alcool al concretului. Este mult mai bogat si mai putin volatil decat estenta, deoare are capacitatea sa capteze orice detaliu ascuns al florii.

    Acord: 

  Sunt sigura ca acest termen va este cunoscut, deoarece acordul exista in mai multe domenii precum: muzica, picura, fotografia si multe altele. Dar in parfumerie este rezultatul obtinut prin combinarea mai multor materii prime parfumante. Acordul poate fi rezultatul combinarii a catorva materii prime, trei, patru, cinci sau chiar 100.

  Aldehida:

Sunt foarte sigura ca multi nu stiti ce inseamna aldehida, dar ea este foarte des intanlita in chimia organica, deoarece este o molecula sintetica. Aceasta poate fi gasita si natural, in coaja citricelor. Exista mai multe tipuri, care pot sa difere putin olfactiv. Aldehidele sunt foarte usor de mirosit, deoarece au un miros metalic sau de sapun in functie de tipul lor.

Apa de colonie: 

           Este o apa de toaleta cu propietati tonice si de reinprospatare, iar apa este diluata cu 2-3% uleiuri estentiale si alcool de 60 de grade.

       Apa de parfum:

     Apropiat de extract, este compusa din aproximativ 10% uleiuri esesntiale dizolvate in alcool de 90 de grade si in deschiderea mireasma este mai intensa, dar se pastreaza mai putin decat un extract.

   Apa de toaleta:

  Eate mult mai usoara decat apa de parfum, deoarece este realizata din alcool in proportie de 60%. Contine mai putin de 10 % concentrati de parfum, iar notele se evapora mai repede.

    Balsam:

     Reprezinta guma sau rasina secretata de o planta si care poate fi folosita ca atare in conceperea unui parfum.

       Baze: 

       Bazele sunt alcatuite din materii odoranate naturale sau/ si sintetice, care ii servesc parfumierului ca punct de plecare in creearea unui parfum.

    Concret:

  Este un produs solid sau semisolid, realizat prin extragerea uleiurilor esentiale din iasomie, trandafir sau orice alta plantae.

  Distilare 

     Tehnica este cunoscuta inca din Antichitate si care se bazeaza pe capacitatea vaporilor de apa de a capata uleiuri estentiale.

   Esenta: 

   Uleiul esental. Este materie prima folosita in parfumerii si este solubil in solventii si in alcool.

      Extract: 

   Este cel mai odorant si cel mai scump dintre produsele unei game de parfumuri. Are o concentratie de 20-40% de uleiuri esentiale, diluate in alcool de 90-95 de grade.

  Mascare: 

   Este etapa elaborarii unui parfum in timpul careia concentratul se macereaza in alcool. Aceasta etapa poate dura si cateva luni si se realizeaza in cuve speciale, din otel inoxidabil

   Nas: 

   Este un nume dat creatorilor de parfum. In trecut fiecare casa avea propiul nas.

Note:

    In piramida olfactiva exista 3 tipuri de note.
Note de fond sau de baza: ele dau intensitate parfumului, deoarece se evapora cel mai incet. Ele determina siajul unui produs, ceea ce ramane in urma parfumului pe haine.
Notele de mijloc sau inima: determina tema parfumului si se dezvolta in cateva minute dupa notele de varf si inainte de cele de baza.
Notele de varf sau de top; ele se simt imediat ce deschizi flaconul parfumului. Reprezinta prima etapa de evaporare a parfumului. Notele de varf mereu vor fi proaspete si mai putin intense.

Paleta: 

 Este asamblul materiilor prime cele mai folosite de parfumieri.

Siaj:

Amprenta olfactiva lasata de o persoana dupa trecerea prin acel loc .

Ulei esential:

   Este o materie prima obtinuta prin distilarea vaporilor de apa a vegetalelor proaspete sau uscate. Se mai numesc si esente.

Unguent;

Este o materie grasa, impregnata cu miresme, folosita de oameni inca din Antichitate, ca sa se parfumeze.

      Bun dragilor, acesta a fost articolul meu pentru azi. Imi pare rau pentru ca nu am mai postat de mult timp, dar am avut o vara plina si sper sa vin la voi cu lucruri si mai interesante acum.
     Va pup si va imbratisez . Ne vedem data viitoare cu un nou articol.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Blogmas-Ziua 6- Treburii iernatice

        Buna dragilor, o noua zi un nou Blogmas. Bine v-am regăsit și astăzi cu un nou articol festiv.       Cum a fost Sf Nicolaie pentru voi și ce va adus ?      Astăzi vorbim despre diverse modalități de relaxare în perioada rece în care ne aflam.         Prima mea recomandare pentru acest articol este sa faceți orice va face pe voi fericiți. Cum ar fi sa va uitați la un film sau serial în orice tematica va place alături de o paturica groasa și o ciocolata sau cafea calda, cum prefera fiecare. Poate și în compania unui prieten pufos sau al unei persoane dragi.     O alta recomandare ar fi sa petreceți timp cu familia, cu persoanele dragii și cu oricine va poate aduce o satisfacție.      Sa vizitați locuri fabuloase în aceasta perioada cum ar fi: târgurile de Crăciun, vizite la munte, la schi sau în vacanta în zone rurale din România.      Tot în aceasta perioada va ...

Met Gala

           Buna dragilor, pentru articolul de azi m-am gandit sa povestim si sa impartasesc si cu voi opinia mea despre cateva tinute care mi-au placut.      Astazi vorbim despre Met Gala ce a avut loc la New York, pe data de 2 mai. Tin sa mentionez ca eu nu sunt deloc avizata sau in masura sa imi dau cu parerea asupra creatiilor care au fost prezente, dar pot sa va spun  despre ce mi-a placut si ce chiar m-a impresionat. Am ales sa vorbim despre aceasta gala astazi, deoarece este unul din evenimentele mele preferate pe care il urmaresc cu mare drag. Sunt de parere ca absolut toate tinutele care sunt prezentate sunt extraordinar  de spectaculoase, fie ca imi plac mie sau nu.         Inainte de a incepe sa va arat ceea ce mi-a placut, vreau sa spun si cateva informatii interesante despre acest eveniment.      Met Gala se tine din 1995 la New York, iar aceasta ...

Sinaia

  De ce la Londra dar, nu in Romania ?                Da, intr-adevar nu avem noi ce au ei, dar totusi in urma unui an greu incercat putem incepe prin a ne vizita tara mai des. Sinaia nu se poate compara cu Londra, poate doar prin existenta cabinelor telefonice (desi cele din Sinaia sunt nefunctionale acestea pot face subiectul unor poze geniale).          Sinaia este un oras al relaxari, un oras linistit, unde poti merge chiar si pentru cateva ore pentru a te plimba sau pentru a incerca restaurantele locale (in cazual actual terasele). Unde poti vizita clasicul si preacunoscutul castel Peles, dar si unde poti realiza poze geniale.                 Subiectul principal al postari de azi este cel de a promova turismul romanesc prin cateva idei de poze.                     Primele dou...