Treceți la conținutul principal

Numero 5- Coco Chanel

 

               " O femeie fara parfum este ca o femeie fara suflet"- Coco Chanel

        Buna dragiilor, astazi vin iar la voi cu un articol ceva mai educativ unde am sa va spun povestea legendarului parfum Numero 5.

         E o poveste lunga ce sper sa va placa si am sa revin si cu poveste lui Chane sau poate chiar cu povestea altor creatii de ale ei.

  

           Povestea incepe in 1921 cand Coco se gandeste sa lanseze primul parfum, ea era deja considerata regina Parisului, asa ca o lansare de produse nu facea decat sa o popularizeze si mai tare. 

          De altfel va fi prima creatoare de moda ce va lansa un parfum sub propria marca. Desi Paul Poiret facuse deja un astfel de lucru, doar ca sub alta denumire fara a asocia numele de creator de moda cu cel de parfumier.

          In 1919 dupa moarte lui Boy Capel, prietenii o duc pe Coco intr-o vacanta luxoasa in Italia si Monaco. 1917 fiind anul in care devine prietena foarte buna cu Misa ce o va introduce si in Crecul Artistilor, unde o sa il cunoasca si pe Dimitri de Russie. Prin intremediul acestui domn il va intanli pe Ernest Beaux. 

        Ernest era un francez nascut in Rusia la Moscova si era cunoscut pentru celebrul sau parfum Bouquet de Catherine ( creat pentru tarina Rusiei), pe care Chanel il aprecia foarte mult.  Dupa lunga lor discutie acesta ii povesteste modistei experienta sa alaturi de casa Coty si cum i-a fost refuzat proiectul de creare a parfumului deorece avea costuri foarte mari, din cauza iasomiei, dar pe Coco nu o intereseaza si sustine ca isi doreste ca parfumul ei sa contina cat mai multa isomie: " Atunci pune si mai multa in reteta. Vreau sa am parfumul cel mai scup din lume" susutine artista.

           Chanel ii cere parfumierului sa creeze un parfum de femeie cu miros de femeie, sa fie bogat si artifical, dar mai ales sa nu miroasa a violete sau lavanda asa cum se purta in urma razboiului.

        Crearea acestui parfum parea continuarea fireasca a propriei sale opere. Mai ales ca parfumul urma sa fie unul revolutionar, deoarece Ernest urma sa foloseasca pentru prima data pe scara larga Aldehidele Alifatice, ce erau niste subtante sinteice foarte putin folosit in acea perioada. 

                1921 este anul fericit in care urma sa se lanseze parfumul  dupa luni intregi de munca. Ernest ii prezinta creatoarei de moda 10 flacoane numeroatate de la 1 la 5 si de la 20 la 25. Fiecare flacon contine o aroma noua, pe baza de trandafiri de mai si de iasomie, dar cu aldehide diferite. Dupa cele cateva minute in care Coco a stat sa miroasa parfumurile anunta ca cel cu numarul 5 este castigatorul.

          L-a intrebarea parfumierului ce nume sa ii puna parfumului, ea spune ca isi doreste sa pastreze Numero 5, deoarece colectia ei de rochii se lansa pe data de 5 mai, adica luna a 5 a. Iar ea credea ca acest numar ii va aduce noroc.  Dar adevarul depsre acesta este ca era numarul fetish al lui Chanel si al lui Capel. O clar vazatoare ii spusa-se ca numarul 5 va fi numarul ei talisman ce ii va aduce noroc, iar aceasta o credea cu fermitate.

           Numero 5 este un parfum floral cu cel putin 80 de ingrediente, fiind construit in jurul trandafirului ( Rosa centifolia) si al iasomiei. Iasomia era cultivata special pentru Chanel in Grasse la fel si trandafirul.

       Trandafirii folositi in crearea parfumului erau culesi in luna mai la rasaritul soarelui cu mare atentie ca petalel sa nu fie distruse, iar iasomia se culegea la sfarsitul verii, pe 15 ausgust pana la sfaristul lunii spetembrie. Acestia erau chiar mai fragili decat trandafirii si erau dusi catre laborator in cosulete. Dupa care incepe procesul penru a creea esente.

                 Note de varf: 

  •   Ylang-Ylang
  • Neroli

              Note de mijloc:

  •  Trandafir
  • Iasomie

               Note de baza:

  • Santal de Mysore
  • Vetiver Bourbon
             Sticluta parfumului este inspirata de sticlutele ce se gaseau in trusele de ingrijire pentru voiaj ale domnilor de la vremea respectiva. Asa ia nastere sticluta patrata cu eticheta alba si inscriptia cu negru. Pentru lanasrea parfumului Coco le oferea prietenilor sai sticlute mici de parfum sau isi parfuma clientele din magazinele din Paris si de fiecare data cand cineva se indragostea de parfum ea sustinea ca nu sunt de vanzare deoarece ea nu produce parfumuri.
         In final il roaga pe Ernest sa mareasca productia pentru a le scoate pe piata. Dar apar cateva probleme, cum ar fi sticlutele ce se spargeau foarte usor sau capacele ce nu se inchideau foarte bine, iar continutul curgea. Astfel in 1924 Coco fondeaza Societatea Parfumierilor Chanel, impreuna cu Borjois si fratii Pierre si Paul Wertheimer. Ernest va fi numit director tehnic. Iar produsul va fi vandut doar in magazinele din Paris, Deauville si Biarritz.
       Chanel era cea mai mare adepta a propriului sau parfum. Desi ea folosea toate parfumurile sale pentru a le incerca, Numero 5 ramane favoritul ei, ce il utiliza absolut peste tot. Parfuma inclusiv lemnele din semineau sau isi parfuma fiecare colt din casa cu el.
           Marea artista nu se opreste din a creea parfumuri si mai lanseaza si altele precum: Numero 22 ( 1922), Bois de Isles ( 1926), Cuir de Russie ( 1927).
        Numero 19 va fi parfumul de adio al lui Ernest ce va aparea in 1970, dupa care locul sau va fi ocupat de Henri Robert. Numarul 19 al parfumul reprezinta data de 19 august, ziua in care Coco Chanel se naste.
  Jacques Polge este parfumierul casei Chanel din  1980 pana in 2015, cand ii cedeaza locul fiului sau Oliver. Acest Jaxques lanseaza o multime de parfumuri de succes pregum: 
  • Anteus
  • Coco
  • Egoiste
  • Egoiste Platinum 
  • Allure
  • Allrre Homme
  • Allure sport
  • Coco Mademoisell, etc
          Din 2007 el propune o serie de parfumuri exclusiviste, reeditari. Printre acestea se gaseste si o lansare numita Numero 18, un omagiu adus pentru creatoare de moda.

         Numero 5 ramane un parfum de legenda in onoarea caruia au fost si expoziti remarcabile. Din anul 1959 face parte si din colectia permantenta a Muzeului de Arta Moderna New York.
          Marilyn Monroe a popularizat si e parfumul in anul 1957, cand a sustinut ca poarta in  pat cateva picaturi din acesta.

        Bun dragilor, acesta a fost articolul meu de azi. Sper ca va placut ca v-ati bucurat si ca ati gait lucruri noi si interesant. Noi ne vedem saptamana viitoare.
 Va pup si va imbratuisez.😘

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Blogmas-Ziua 6- Treburii iernatice

        Buna dragilor, o noua zi un nou Blogmas. Bine v-am regăsit și astăzi cu un nou articol festiv.       Cum a fost Sf Nicolaie pentru voi și ce va adus ?      Astăzi vorbim despre diverse modalități de relaxare în perioada rece în care ne aflam.         Prima mea recomandare pentru acest articol este sa faceți orice va face pe voi fericiți. Cum ar fi sa va uitați la un film sau serial în orice tematica va place alături de o paturica groasa și o ciocolata sau cafea calda, cum prefera fiecare. Poate și în compania unui prieten pufos sau al unei persoane dragi.     O alta recomandare ar fi sa petreceți timp cu familia, cu persoanele dragii și cu oricine va poate aduce o satisfacție.      Sa vizitați locuri fabuloase în aceasta perioada cum ar fi: târgurile de Crăciun, vizite la munte, la schi sau în vacanta în zone rurale din România.      Tot în aceasta perioada va recomand sa va bucurați de orice atenție veți primii din parte oamenilor din jurul vostru, orice cadou sau orice gest m

Met Gala

           Buna dragilor, pentru articolul de azi m-am gandit sa povestim si sa impartasesc si cu voi opinia mea despre cateva tinute care mi-au placut.      Astazi vorbim despre Met Gala ce a avut loc la New York, pe data de 2 mai. Tin sa mentionez ca eu nu sunt deloc avizata sau in masura sa imi dau cu parerea asupra creatiilor care au fost prezente, dar pot sa va spun  despre ce mi-a placut si ce chiar m-a impresionat. Am ales sa vorbim despre aceasta gala astazi, deoarece este unul din evenimentele mele preferate pe care il urmaresc cu mare drag. Sunt de parere ca absolut toate tinutele care sunt prezentate sunt extraordinar  de spectaculoase, fie ca imi plac mie sau nu.         Inainte de a incepe sa va arat ceea ce mi-a placut, vreau sa spun si cateva informatii interesante despre acest eveniment.      Met Gala se tine din 1995 la New York, iar aceasta gala  celebreaza moda  intr-un mod extravagant, avand ca scop nu doar defilarea celebritatilor in cele mai superbe si neobișnuite

Blogmas- Ziua 4- Machiaj de Crăciun

            Buna dragilor, astăzi vin la voi cu un machiaj de Crăciun, ceva simplu și special.        Pana începem sa povestim chiar aș vrea sa știu părerea vostru despre cele trei articole postate pana acum.  V-au plăcut? le-ați găsit interesante? Și vreau sa știu dacă ne-ați vizitat sâmbătă la târg?     Dacă răspunsul este de, detaliați ce va plăcut, ce nu, ce ar mai trebuii îmbunătățit.      Și încă un bonus pe data de 17 și 18 decembrie voi fi iar la târgul Lott de pe Calea Victoriei nr 32-34.     Bun astăzi am zis ca vin la voi cu un machiaj tare interesant și drăguț de Crăciun.       Am ales acest prim machiaj craciunistic așa simplu, pentru a va inspira și pentru al face ori cine isi dorește.  Plus am văzut machiajul pe Pinterest și m-am gândit ca e perfect ca prim machiaj. Și da or sa mai urmeze câteva pana la finalul Blogmasului.         Am început machiajul simplu, prin a îmi curata tenul foarte bine și prin al pregatii cu seruri și baza de machiaj. Prima data am făcut ochii